Vroegsignalering

Wij zijn wettelijk verplicht om samen met woningcorporaties, energiebedrijven, zorgverzekeraars en het waterbedrijf geldzorgen aan te pakken. Vanaf 1 januari 2021 geven deze organisaties betalingsachterstanden aan ons door. Inwoners met betalingsachterstanden ontvangen van ons een brief of krijgen bezoek van Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) met het aanbod om te helpen.

Mogen bedrijven mijn gegevens aan Kompas doorgeven?

Ja.
Vanaf 1 januari 2021 zijn de volgende bedrijven wettelijk verplicht om betalingsachterstanden aan ons door te geven:

  • Energiebedrijven
  • Watermaatschappij
  • Zorgverzekering
  • Verhuurders

Dit is geregeld in de gewijzigde Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs). Deze bedrijven zijn verplicht om eerst zelf met u contact te zoeken om een oplossing te vinden voor uw betalingsachterstand. Wanneer er geen oplossing is of komt geven zij uw gegevens door aan ons.

Wilt u niet dat zij uw gegevens doorgeven aan ons?

Dan moet u zelf met deze bedrijven contact opnemen en dit kenbaar maken.

Wat doet Kompas met mijn gegevens?

Kompas heeft een beveiligd systeem waarin de gegevens op een juiste manier doorgegeven en opgeslagen worden. Dit systeem voldoet aan de eisen van de privacy (de wet AVG). Met de bedrijven die bij ons gegevens aanleveren maken wij afspraken over de bescherming van uw gegevens en uw privacy.

Komen er meerdere signalen van u binnen? Dan kan dit een teken zijn van grote(re) schulden. Hoe groter de schulden, hoe belangrijker het is dat er een oplossing gevonden wordt.

In sommige gevallen vragen wij aan Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) om bij u langs te gaan om de mogelijkheden tot hulp met u te bespreken.

Ook kan het zijn dat u een brief van ons krijgt met daarin het verzoek om zelf contact op te nemen met AMW.

Hoe kan ik hulp krijgen?

Neem contact op met Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW):

Woont u in de gemeente Beekdaelen?

Grib:

  • Telefoonnummer 088 - 455 25 94 
  • op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur
     
  • Pastorijstraat 31 in Nuth
  • A ge Water 20-A in Schinveld

Woont u in de gemeente Voerendaal?

Sociaal team gemeente Voerendaal:

Woont u in de gemeente Simpelveld?

Impuls:

Wat is de gewijzigde Wet Gemeentelijke Schuldhulpverlening (Wgs)?

Een gemeente is verplicht om inwoners met schulden te helpen. Dit is vastgelegd in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Gemiddeld wachten mensen vijf jaar voordat ze hulp zoeken wanneer ze schulden hebben. In die periode is een kleine betalingsachterstand vaak uitgegroeid tot een grote schuld. De meeste mensen hebben hulp nodig om uit deze situatie te komen. Maar hulp zoeken en vragen is voor veel mensen moeilijk.

Met de wijziging in de Wgs worden gemeente verplicht om op een eerder moment hulp aan te bieden aan inwoners. Dit noemen we vroegsignalering. Om erachter te komen wie misschien hulp nodig heeft geven woningcorporaties, energiebedrijven, zorgverzekeraars en het waterbedrijf aan de gemeente door wanneer er betalingsachterstanden zijn. Kompas stuurt u dan een brief en doet u een aanbod om gebruik te maken van de gratis dienstverlening van Maatschappelijk werk. Of Maatschappelijk werk komt bij u langs om u een gratis hulp aanbod aan te bieden.

Wanneer de inwoner deze hulp accepteert worden grotere schulden voorkomen en is er weer uitzicht op een schuldenvrij leven.

Misschien ook interessant..

  • Schulden zelf aanpakken

    Als u schulden heeft kunt u een aantal dingen zelf doen. Daarnaast kunt u Algemeen Maatschappelijk werk om hulp vragen.

  • Schulden samen aanpakken

    Als u schulden heeft kunt u het beste snel om hulp vragen. Algemeen Maatschappelijk Werk kan u helpen.